Worth

Kategori Biografen af - september 09, 2021
Worth

En rystende ny side af 11. september 2001

Worth bidrager med en af de dystre sidehistorier i USA’s kamp mod terror, som de fleste nok aldrig har hørt før. Anført af Michael Keaton i hovedrollen, får vi en meget amerikansk historie, om en advokat, der er ekspert i at indgå forlig. Han får til opgave at fordele pengene i en fond til de efterladte, for de omkomne fra terrorangrebet d. 11. september 2001. Det er en ubehagelig opgave, som ikke bare er svær, men som også sætter hans egen selvopfattelse under pres.

© Scanbox

USA’s absurde retssystem
Det er en mærkværdig film, ikke fordi den er uinteressant eller dårligt konstrueret, for alt det tekniske er i orden. Nej, det mærkværdige er, at den er så amerikansk, at den ikke engang er klar over det. For der første, virker det nærmest absurd, at ofrene for et terrorangreb, kan sagsøge flyselskaberne i USA, gennem et civilt søgsmål, og dermed risikere at ruinere hele flyindustrien. Hvad der dog er endnu mere absurd er, at advokaten, der får hovedansvaret for fonden,
Hr. Feinberg, nærmest bliver fremstillet i et heroisk lys. Hans opgave er, groft sagt, at spise ofrene fra 11. september af med så lidt som overhovedet muligt, rig som fattig. Hvis ikke det var fordi, deres fælles søgsmål kunne ruinere staten, ville der ikke være meget prisværdigt over hans arbejde.

Men selvom hovedrollens moral måske er tvivlsom, så er der ingen tvivl om, at Michael Keaton stadig er virkelig god i denne type roller. Han har ikke så meget at arbejde med, fordi hans karakter, som filmen selv siger, spiller en tør, jødisk, talknuser. Men i Keatons altid energiske hænder, bliver den distancerede mand, der står beskrevet i manuskriptet, pludselig til en person, som man helt naturligt holder med.

© Scanbox

Pengene i centrum
Meget mere er der sådan set ikke rigtig at skrive om filmen, for ligesom Spotlight, en anden bundsolid film med Michael Keaton i en bærende rolle, bliver der ikke gjort noget stort væsen ud af cinematografien. Der er nærmest udelukkende fokus på historien.

Efter at have set Worth, sidder jeg ikke tilbage med en forargelse over, at den amerikanske regering forsøgte at spise de tilbageværende ofre fra 11. september af med småpenge, under dække af, at sagsanlæggene ville kollapse hele flyindustrien. Det jeg mest af alt står tilbage med, er en dyb undren over, hvor kapitalistisk det amerikanske samfund egentlig er.

For der er noget grundlæggende absurd over, at terrorister kan kapre to fly og styrte dem ind i to højhuse, og så skal Staten ind og beskytte flyselskaberne fra at blive sagsøgt, fordi man i USA øjensynligt kan sagsøge alt og alle. Man glemmer næsten, ligesom Feinberg, at det er rigtige mennesker vi har at gøre med, fordi der er så stort et fokus på penge hele tiden. Det amerikanske samfund bliver ved med at vække undren hos mig, og filmen her understreger blot, at USA ikke bare er et andet land, men en helt anden verden end den vi kender her i Danmark.

Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.