Som brødre

Kategori Teater af - marts 11, 2023
Som brødre

To brødres kamp for at finde fodfæste

Så meget med så lidt
Mens publikum er ved at finde deres pladser, er de to brødre ved at pakke ud. Forestillingen er allerede begyndt, og kækt smiler de på skift til os. Den fjerde væg er brudt, det bliver den hele tiden undervejs, og det er netop den inddragelse, der er med til at skabe en kæmpe relationsfølelse til de to brødre, som vi lynhurtigt kommer til at holde af.

Et spil stangtennis viser os derefter, meget mere præcist end tusinde ord, hvem de er, og hvordan de opfører sig i verden. Det er i det hele taget det minimalistiske, der hele tiden imponerer og skaber en fremdrift, som de færreste havde set komme. Som Brødre beviser, at det er muligt at lave noget af det bedste teater, kun med hjælp fra et par papkasser, en sandsæk, et par persienner og en riskoger. Så længe den gode historie er iklædt førertrøjen og bliver hjulpet fremad, og det må siges at være tilfældet her. På lidt over en time får du mere historie, kultur, sandheder, familie, identitetsspejling, og hjerteskærende uretfærdighed, end hvad en hel sæson ville kunne præstere på en streamingtjeneste. Hvis ikke det gjorde så frygteligt ondt i hjertekulen, ville det være svært ikke at få armene ned af begejstring.

Foto: Zuhal Kocan

Kongen leve
Det er titlen på Alexander Mayah Larsens debutdigtsamling, der handler om baba, og om hvordan en fars traumer og nederlag bliver til svigt og hån af børnene. Som Brødre er baseret på Kongen leve og viser, hvordan det kan være at vokse op i en multikulturel familie, hvor man får at vide, at man er en fejl.

I 2022 modtog Alexander Mayah Larsen talentprisen ved årets Reumert, for netop arbejdet med denne forestilling, og selv om Som Brødre første gang havde premiere i maj 2019, så går forestillingen stadig sin sejrsgang på diverse scener i landet. Denne gang på Blaagaard Teater, som med sin nuværende profil, virker som det perfekte sted.

Foto: Zuhal Kocan

Alexander Mayah Larsen spiller selv med i Som Brødre som lillebroren, og storebror bliver spillet af Kasper Dalsgaard. Hvis ikke efternavnet afsløret andet, kunne man sagtens tro, at de var brødre. Der er et drillende, men kærligt bånd mellem dem, som sjældent ses i venskaber, men netop hos søskende. Rasmus Juncker sidder bag trommesættet og bidrager med et lydbillede, der ikke er tilsat alt for meget krydderi, men er perfekt afmålt i den føromtalte minimalistiske ånd.

Som Brødre fortjener alle de priser, der kan stilles på en hylde eller hænges på en væg. Men vigtigst af alt, fortjener den at blive set af så mange som overhovedet muligt.

Foto: Zuhal Kocan


Som Brødre spiller fra 10. marts til 31. marts 2023. Blaagaard Teater.
Varighed 1 time og 10 minutter.


Medvirkende: Alexander Mayah Larsen, Kasper Dalsgaard. Live musiker: Rasmus Juncker. Idé og manuskript: Alexander Mayah Larsen. Instruktørkonsulent: Sargun Oshana. Scenografisk konsulent: Marianne Nilsson. Lysdesign: Sonja Lea. Musik og lyddesign: Rasmus Juncker. Dramaturgisk konsulent: Trine Wisbech. Foto: Zuhal Kocan. Video: Thomas Hyttel. Tak til: Natalie Madueño, Anna Malzer, Jacob Weitze Mylund, Inger Eilersen, Morten Burian, Laura Edlefsen, Det Kongelige Teater og Arto Louis Eriksen.

Produceret med tilskud fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst og Københavns Kommune.

Skrevet af
Bo Dalum, far til film og tv som klipper. Romanforfatter med tendens til armsvingende udbrud af protestdigte, iført usynlig retfærdighedsuniform med dinglende sildesalat optjent på baggrund af evig undren over menneskers opførsel.
Kommentarer er lukket.