Nyskrevet lydvandring af Caspar Eric
Sæt den ene fod foran den anden lige nu
I den virkelige verden er Caspar Eric digter. I den virkelige verden lever Caspar Eric med cerebral parese. I den virkelige verden har Caspar Eric udgivet digtsamlingen Nye balancer under genrebetegnelsen ‘handicapdigte’. I den virkelig verden spiller Caspar Eric en version af sig selv i lydvandringen Mod Lyset, som lige nu kan opleves på Blaagaard Teater.
I den anden verden, den fiktive verden, som vi besøger under lydvandringen, er det hele ved første lyt holdt ud i armslængde under titlen mockumentary-kunst. Men jo mere vi går, og jo dybere ned i såret vi kommer, bliver der, med Københavns gaders hjælp, tegnet et meget tydeligt billede af den virkelige verdens Caspar Eric.
Hvis du har en fod at sætte foran den anden
På Blaagaard Teater bliver vi iført høretelefoner. Vi er ca. 30 gæster, som bliver guidet fra teatret ud i gården, hvor lydvandringen begynder. Vi holder os forholdsvis tæt på vores guide, der, med sin antenne på ryggen, fodrer os med oplæste digte, lyde, der skærper sanserne i det bybillede vi går i, musik, der understøtter stemningerne, og Casper Eric selv, der dukker op i et vindue, bag glasruder, går igennem os og forbi os.
Som fakkelbærer iført solbriller og høretelefoner som os andre, for ikke at skille sig ud, gør han lige netop det. Han skiller sig ud.
Der går han forrest, hurtigt og lidt haltende afsted ned ad gaden med 30 eftertænksomme teatergæster, med ansigterne lagt i alvorlige folder efter sig.
Han stopper op ved en legeplads, hvor hans fiktive unge mor sidder med klapvognen og de tanker alle forældre med et barn, der ikke er fra samme samlebånd som gennemsnittet, slås med.
Hvordan skal det hele gå?
Nogle forældres bekymring er mere berettiget end andres, men lige denne scene slog hårdt for dem, der selv er mor eller far. Lige meget hvilke problematikker, der ligger til grund, så findes der sjældent noget mere opslidende end den magtesløshed.
Vi går forbi en hvid kørestol flere gange på vores vej. Den står der og venter på ham. For lige meget hvor meget han går, eller hvor han går hen, så er det et spørgsmål om tid, inden han ikke kan gå længere.
Husk, vi kommer fra havet, vi kommer fra havet. Og altid glemmer vi at elske de fødder
Mod Lyset er et værk, der vokser de efterfølgende timer og dage. Der er meget, der skal synkes og falde på plads.
Et enkelt benspænd, som sikkert er et forsøg på ironisk distance, ødelagde kort vandringen med en replik om at skylde mange penge i skat, så derfor havde han sagt ja til at lave dette teater. Så følte man sig lidt dum, mens man stod der i støvregnen som publikum. Men så var det heller ikke mere end det, og vi var hurtigt videre.
Hvis man på nogen måde kan forstærke signalet fra antennen, der fodrer de små uddelte mikroports, burde man gøre det. Hvis man er en af de bagerste i flokken, er det svært at koncentrere sig om teksten på grund af støj og udfald på signalet.
Hvis du har lyst og mod på at opleve et levende digt, så er det her noget for dig.
ULYSSES European Odyssey (UEO) er et europæisk samarbejdsprojekt, der løber fra 2022 til 2024, hvor 18 byer i 16 lande producerer et artistisk værk i det offentlige rum med sociale eller kulturelle temaer som omdrejningspunkt. Mod Lyset er Blaagaard Teaters bidrag.
Mod Lyset spiller fra 23. maj til 27. maj 2023. Blaagaard Teater.
Varigheden er ca. 1. time og 10. minutter. Uden pause.
Medvirkende: Caspar Eric. Skabt og skrevet af: Caspar Eric. Iscenesat af: Sargun Oshana. Lyddesign: Erik Christoffersen. Foto: Birk Thomassen & Mette Genet.
I samarbejde med: Ulysses European Odyssey (UEO). Creative Europe. Københavns Kommune. Filiz Yasar. Tak til kaffesalonen for lån af svane. Bricks Gallery.