– forstå Weinstein sagen og hvorfor den er vigtig?
I starten af oktober 2017 offentliggjorde The New York Times deres fund efter en længerevarende undersøgelse af seksuelle krænkelser begået af filmmogulen Harvey Weinstein mod unge kvinder ansat hos ham. Herefter er sagen for alvor vokset og flere og flere kvinder kendt fra filmbranchen er stået frem med anklager og fortællinger om Weinstein f.eks. Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow.
Deborah Tuerkheimer skriver i The Guardian at sagen mod Weinstein på mange måder adskiller sig fra andre sager om seksuelle krænkelser f.eks. anklagerne mod Bill Cosby, fordi omverdenen denne gang giver kvinderne medhold i stedet for at betvivle sandheden i deres anklager. Tuerkheimer mener, at det blandt andet kan være fordi, at der er mange kvinder indblandet i sagen, som alle tegner samme billede af Weinstein og overgrebene begået imod dem (ibid.).
Udover de mange enslydende anklager, må vi heller ikke underminere den legitimering det giver, at kendte skuespillere også står frem i sagen.
Årelang skandale
Men historien om den magtfulde mands misbrug af sin position overfor sine kvindelige ansatte er jo desværre ikke fremmed. Dette billede tegner sig også i stor stil udenfor film branchen, som Regnar Grasten fortæller til Berlingske.
Hertil kommer så spørgsmålet om, hvorfor denne sag er særlig vigtig for filmbranchen?
Til højrebenet ligger selvfølgelig pointen at Weinstein er en filmmogul. Således åbner denne sag døren ind til verdenen bag det store lærred en smule på klem, og udstiller dermed hvilke magtforhold som findes indlejret i en ellers eksperimenterende og kreativ verden.
For filmbranchen er langt fra kun leg og kreativitet. Her skabes fantastiske film men i den grad også enorme pengesummer. Film er en vare som alle andre, der gør branchen til en forretning som alle andre.
Med Weinstein sagen står derfor også Hollywood for skud. Der har længe været en debat omkring ligestilling mellem køn og mellem sorte og hvide i filmbranchen, men med Weinstein sagen kommer denne debat for alvor til sin rette.
Instruktør, manuskriptforfatter og producer siger f.eks. til The Guardian, at filmselskaberne i Hollywood må tænke i nye baner (Thorpe, V. The Guardian 2017).
Man kan dermed gøre sig forhåbninger om, at Weinstein sagen måske vil være en øjenåbner for publikum og skuespillere, da vi næppe kan forvente, at de magtfulde producere etc. vil give afkald på deres magtpositioner.
Samtidig viser Weinstein sagen også vigtigheden i at forstå filmbranchen og forholde sig kritisk til de forskellige produktioner. Vil seriøse og gennembrydende film vinde indpas, hvis der ikke var så mange penge i f.eks. store actionfilm med massere af merchandise og branding?
Weinstein sagen er ikke kun et wake up call for vigtigheden i debatten om ligestilling, men også et indblik i, hvor mange penge der er forbundet med film. Derfor bliver refleksion også en vigtig disciplin, når man sætter sig til rette i biografsædet. Hvem har lavet filmen? Hvorfor og med hvilket formål?