Københavnerpremiere på noget helt utroligt
Far, er du en superhelt?
En superhelt er og kan noget helt specielt, der gør dem i stand til at udrette store ting. Det samme kan og skal siges om Jakob Højlev Jørgensen.
Det er intet mindre end utroligt at opleve skuespil på det niveau.
Jakob Højlev Jørgensen spiller 15 karakterer og glider ubesværet i lynets hast rundt mellem dem, uden på noget tidspunkt at efterlade publikum til gætterier eller uforløste plotretninger.
Dette er en masterclass for andre skuespillere, instruktører og scenekunstelskere.
Den britiske dramatiker Alistair McDowall har skrevet en utrolig soloforestilling om den almindelige mand, ham, der har brug for at dagdrømme sig væk fra sit eget kedelige liv, ham, der godt selv ved, at det her er, hvad det kan blive til. Men i den virkelige verden er der ikke brug for en mand med en kappe, der er brug for den rigtige superhelt. Der er brug for far.
Forestillingen Kaptajn Utrolig viser den usikkerhed, vi alle, på et eller andet tidspunkt i livet, går rundt med. Livet blev ikke helt det, vi havde planlagt, drømt om eller håbet på. Men hvad gør vi, når livet for alvor tester os?
Før jeg var skurkemand, var jeg guttermand
Dette er stor dramatik på en lille scene med minimalistisk scenografi. Iført cowboybukser, en grå poloshirt og en rød kappe fra et børne fastelavnskostume, ser det næsten ud til, at skuespilleren er gået på scenen direkte fra gaden, og det gør ham så meget mere elskelig.
Scenograf Jonas Fly Filbert har med en enkel bagvæg skabt et billede af livet, der aldrig bliver færdigt. Om det er en betonvæg fra den kælder, hvor Kaptajn Utrolig har sit hemmelige hovedkvarter, eller om det er en tarvelig væg i et hjem, der aldrig er gjort noget ved, vides ikke. Det er nok begge dele, og lige som resten af forestillingen er det noget, vi skal tænke os til. Det er så heller ikke svært, da den skrevne tekst folder sig ud, så alle er med, uden at det bliver alt for forklarende.
Det er vidunderligt, når publikum kan se så meget på scenen, selv om der er så lidt foran os.
Hun er en hun. Det ved jeg allerede
Det er også skuespilleren Jakob Højlev Jørgensen, der har skrevet oversættelsen, og det er måske her, at forestillingens eneste lille skavank findes.
Dramatikeren Alistair McDowall er 37 år gammel, men i den danske oversættelse lyder det som om, at forestillingen er skrevet af en, der er meget ældre. Det er meget rigsdansk, og superheltereferencerne er mere i retning af Anders And end det MCU eller DCMU-univers, de fleste af os kender til og nørder med i dag.
Det er en lille ting, og i det store hele ligegyldigt, men når der er tale om en mand, der drømmer om at være superhelt, er det lidt sparsomt med karakterens viden og opfattelse af hans eget nørderi.
Forestillingen Kaptajn Utrolig er utrolig. Både utrolig rørende, utrolig godt spillet, utrolig godt skrevet og utrolig god scenekunst. Men vigtigst er det også et utroligt vigtigt budskab, der ligger som omdrejningspunkt og fortæller om den menneskelige kamp, vi alle har i os.
Vi har brug for at være noget specielt, og det er Kaptajn Utrolig.
Kaptajn Utrolig spiller fra 6. september til 28. september 2024. Riddersalen.
Varigheden er ca. 75 minutter uden pause.
Medvirkende: Jakob Højlev Jørgensen. Instruktør: Thomas Müller. Scenograf: Jonas Fly Filbert. Lyddesigner: Kasper Neergård. Lysdesigner: Uli Ruchlinski. Produktionsleder: Laurids Bøcher Poulsen. Koreografisk konsulent: Charlotte Munksø. Dramatiker: Alistair McDowall. Oversætter: Jakob Højlev Jørgensen. Forlag: Colombine. Foto: Dennis Westerberg.