Anne Franks liv bliver genfortalt i en moderne kontekst
I animationsfilmen Hvor er Anne Frank, tager vi til nutidens Amsterdam i det hus, som det berømte holocaust offer boede i. Hendes usynlige ven Kitty, som hun skrev til i sin dagbog, bliver en dag på mystisk vis vækket til live, og beslutter sig for at finde Anne Frank, fordi hun er overbevist om, at hun stadig er i live. Tidsspringet fra anden verdenskrig og til verden i dag er dog lidt overvældende, og selvom samfundet har forbedret sig, så kan man stadig tage ved lære af historien.
Det er en meget kreativ og opfindsom måde at præsentere Anne Franks liv på. Ikke nok med, at det er en animeret film, hvor fortælleteknikken bliver udnyttet til det fuldeste, med maleriske billeder og en magisk realisme, som ville være meget dyr i live-action form, er det som om, at vi genopdager Anne Franks holocaustfortælling på ny, gennem den uskyldige Kitty.
En introduktion til jødeforfølgelserne
Man er ikke tvivl om, at det er en film, som er henvendt et yngre publikum, som måske aldrig rigtig har hørt om Anne Franks dagbog før, men den oscarnominerede instruktør Ari Folman, holder sig ikke tilbage fra at fremhæve, hvor let det er for folk at adaptere et binært fjendebillede af ens medmennesker.
Til trods for filmens æstetik, så bliver der ikke holdt igen med at vise, hvor forfærdelig jødeforfølgelserne egentlig var og, at man ikke skal anstrenge sig særlig meget, for at spore en lige linje fra nazisternes retorik til indvandrerdiskursen i dag.
Filmen udkommer med både dansk og engelsk tale, og selvom jeg normalt ville anbefale originalversionen, så går intet tabt i den danske oversættelse, der dermed kan være at foretrække, hvis man gerne vil tage sine lidt yngre børn med.
Hvor er Anne Frank, er god historieundervisning, men også en god film i sin egen ret. Gennem den usynlige ven Kitty, lærer vi mere om Anne Frank at kende, og bliver også mindet om, hvor let det er at gentage forhistoriens fejltrin, hvis ikke man er påpasselig.