Captain America: Civil War

Kategori Biografen af - april 28, 2016
Captain America: Civil War

Alt går op i en højere enhed, og skaber en både intens spændingsfilm og en medrivende superheltefilm.

5stars

I det seneste skud fra Marvels superhelte serie, følger vi Captain America, der er leder af et nyt Avengers-team. De har dog ikke samme succes på deres seneste mission, og nu har verdenssamfundet tilsyneladende fået nok og ønsker, at superheltene skal kunne holdes til ansvar for deres handlinger. Derfor foreslås en ny fredsaftale, der vil gøre FN ansvarlig for The Avengers, men samtidig også fjerne beslutningstagningen fra vores helte.

Noget overraskende er Tony Stark/Iron Man fortaler for denne aftale, imens Steve Rogers/Captain America er lodret imod at tage ordre fra politikere med skjulte agendaer, hvilket skaber interne gnidninger. Hele situationen spidser dog til, da Rogers bedste ven bliver anklaget for et terrorangreb, der udløser en større politisk krise, og herefter ser filmen sig aldrig tilbage.

Det lyder måske som noget af en mundfuld, med en lang række karakterer og indforståede konflikter, men hvis har mod på at leve sig ind i universet, så får man en oplevelse, der er helt fantastisk.

Fantastisk håndværk.
Hvor meget det end irriterer mig, så må jeg blankt erkende, at Marvel og Disney virkelig forstår at lave gode superheltefilm, og Captain America: Civil War er ingen undtagelse.

Der er selvfølgelig alt det man efterhånden på forhånd kan forvente. Produktionen er flot, og der er tydeligvis ikke sparet på noget, der er masser af superhelte, og Robert Downey Jr. stjæler al opmærksomhed, når han er på skærmen.

Alt dette er dog kun det overfladiske, for filmen fungerer først og fremmest, fordi det ikke er en superheltefilm som sådan, der udelukkende er drevet af et visuelt spektakel. Det er en konspirationsthriller, der leger med det meget samfundsaktuelle tema om kontrol mod frihed, fuld af karakterer, der alle har et klart moralsk ståsted, og så er det tilfældigvis også en superheltefilm, fuld af folk i fastelavnskostumer.

Dette fokus på den gode og eftertænksomme historie – så meget som det er muligt i en blockbuster – driver også de mange action sekvenser, der alle skubber karaktererne og historien fremad. Det skaber en spænding og nerve hele vejen igennem, der kun bliver mere og mere nervepirrende, efterhånden som tingene eskalerer. Filmens stemning er også en næsten perfekt blanding af intensitet og humor, hvilket gør filmen – på det tekniske niveau – ganske enkelt fremragende, men roserne stopper ikke her.

En medrivende spændingsfilm til folk i alle aldre.
For det er tydeligt, at de to instruktører Anthony og Joe Russo, begge er kæmpe tegneseriefans, hvilket flere gange bliver gjort tydeligt gennem det eventyrlige visuelle spektakel. Særligt en længere sekvens i en lufthavn er værd at fremhæve, fordi den på mange måder eksemplificerer, hvorfor filmen fungerer.

Det er en længere slåskamp mellem 12 forskellige superhelte, og når du læser det, tænker du sikkert, at det må være et stort rod, men det bliver det aldrig. Man har fuldstændig styr på, hvad der sker hele tiden, og hvor de mange personer er henne i verden.

Det er en ren fryd for øjet, og mit indre barn bliver for alvor vækket til live, når Ant-man hopper ind i Iron Mans dragter og skiller den ad, eller da Spider-man dukker op, og som en nervøs teenager taler ustandseligt for at skjule, hvor lidt han forstå af hele situationen. Ja, du læste rigtigt Spider-man er endnu engang tilbage, og denne gang bedre end nogensinde før, hvilket lover godt for den nye reboot i 2017 (må man formode).

Endnu en tam skurk.
Hvis jeg skal nævne noget negativt, og det er jeg vel næsten nødt til, så er det eneste nævneværdige, at skurken endnu engang er fuldstændig forglemmelig. Han lurer lidt for meget i manegen, med en plan, man sagtens kunne fjerne fra filmen, uden det ville ændre på det store. Samtidig er skurken dog af en mere psykologisk kaliber, og hans tilstedeværelse afstedkommer en spændende og drastisk afsluttende action sekvens, som jeg på ingen måde ville være foruden.

De forsøger også i historien at gøre linjerne mere uklare, mellem de to moralske ståsteder, men i sidste ende er det tydeligt, at Captain America, som den spejderdreng han er, står på den overdøvende etisk korrekte side. Jeg forstår godt ræsonnement, eftersom det ville være uhensigtsmæssigt at gøre sin største stjerne til den moralske skurk i filmen, men ikke desto mindre tror jeg ikke på noget tidspunkt, at Tony Stark selv er overbevist om, at hans vej er den rigtige.

Alt dette er imidlertid i småtingsafdelingen. For Captain America: Civil War, er en inderligt medrivende og intens spændingsfilm, der så tilfældigvis også er en superheltefilm. Der er en klar og tydelig historie med en større psykologisk dimension, end hvad man kan forvente i filmen, der består af så meget action, karakterernes motivation er til at forstå og action sekvenserne er visuelt overdådige og nervepirrende. Det er måske ikke min helt personlige nummer et på listen over de bedste inden for genren (endnu), men når alle elementerne går op i en højere enhed, er det svært ikke at føle sig godt underholdt i biografmørket.

  • Release Date: 4/28/2016
Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.