En nervepirrende og beundringsværdig historie
Vi befinder os i 1800-tallets USA, hvor den hvide mand forstod sig selv som overhersker, og derfor så sig berettiget til at udnytte og sælge afrikanske mennesker som slaver. Nat Turner fødes ind i livet som slave, men er, trods den ellers forfærdelige skæbne, havnet på en farm med mere sympatiske – hvis man kan kalde dem det – slaveejere. Her leger han med de hvide børn, og da man opdager, at han har lært sig selv at læse, tager fruen det på sig at lære ham om kristendommen og læsekundskaben.
Det bliver starten på et nyt kapitel i USA’s blodige og voldsramte historie. Nat Turner begynder at prædike for sin familie og naboer i de små skure tilhørende bomuldsfarmen, og efterhånden som årene går bliver han dygtigere og dygtigere i takt med, at hans kærlighed til den kristne Gud vokser.
Men det er hårdere tider for de stakkels farmejere, som snart ikke har råd til at fodre deres slaver godt nok. Det leder til uroligheder blandt slaverne, og det mister farmerne penge på. Derfor tilkaldes Nat Turner til forskellige farme, hvor han får til opgave at prædike Guds ord til de udsultede og nedbrudte slaver.
Til sidst kan Turner ikke holde til al uretfærdigheden og modbydeligheden i verden, og finder, at Guds ord også kan bruges til andet, end at undertrykke mennesker, så de forbliver i deres tilstand som slaver. Det bliver starten på et opgør mod slavehandlen og slavearbejde, men egentlig også starten på den amerikanske borgerkrig.
Det menneskelige perspektiv
Birth of a Nation er som de fleste film, der skildrer verdenshistoriens mest modbydelige og ødelæggende industri, nemlig slavehandlen og brugen af slaver, virkelig nervepirrende og ubehagelig at se. Man sidder med en konstant knude i maven over, hvor håbløst livet har været for de mennesker, hvis tilværelse blev stjålet og eksistens reduceret til slave. Derfor er film som Birth of a Nation også utrolig vigtig, især når en frihedskæmper skildres, som ikke før har været nævnt i film og medier.
Samtidigt er det også interessant, at se en film om de afrikanske mennesker, som blev gjort til slaver, og deres historie som ikke kun handler om underdanighed og terrorisering, men om at kæmpe imod og ofre sig for en større sag.
”Men har vi ikke snart hørt nok?” – tænker nogen måske, men vi er ikke færdige med at høre om denne del af verdenshistorien før, hver eneste efterkommer af de mennesker, som blev gjort til slaver, har fået deres afslutning.
Derfor må vi støtte op om film som denne, og nyde at skuespil og fortælling (om end det er baseret på virkelige hændelser) også fungerer.
Film som denne er med til at gøre de mennesker, som blev taget til slaver, menneskelige igen ved at skildre deres individuelle fortællinger. Kun på den måde kan vi måske undgå at begå de samme fejl mod menneskeheden.
Nate Parker med Birth of a Nation får af mig 4 stjerner. Det er en enkel og fin film, men budskabet og historien er vigtigere som del af en større kamp.
- Release Date: 3/23/2017