Walden – Livet i skovene

Kategori Teater af - oktober 20, 2024
Walden – Livet i skovene

Med ryggen til civilisationen på jagt efter mening

Hvad er er land uden en hare og en agerhøne?
Bådteatret skriver selv, både på hjemmeside og i programmet, at forestillingen Walden er en visuel og filosofisk animationsteaterrejse gennem årstidernes skiften, menneskets indre kamp og dets længsel efter naturens dybe, stille ro.

Det er meget vigtig viden, og som publikum skal du indstille dig på, at under andre omstændigheder er det publikums opgave at være observatøren. Men på denne scene er det forestillingen, der er observatøren, og derfor bliver publikum efterladt arbejdsløse, eller måske sat fri til blot at lytte og sanse.

Der er ikke nogen dramaturgisk tidslinje at finde eller følge med modstand og forhindringer som sådan. Det er mere en forestilling, der reciterer udpluk fra Henry David Thoreaus klassiker fra 1854. Thoreau boede fra foråret 1845 til september 1847 i en selvbygget bjælkehytte ved bredden af Walden Pond, en sø i skovene uden for byen Concord i Massachusetts. Her skrev han tanker om det stille liv i naturen ned.

Intet nyt under solen
Selv om de nedskrevne tanker er 170 år gamle, bliver det hurtigt meget tydeligt, at der ikke er sket meget, når det kommer til menneskets længsel, bekymringer, arrogance og grundlæggende søgen efter meningen med livet. Det er på en måde meget sørgmodigt at være vidne til, at der ikke er sket noget i alle disse år, men det er også opløftende og med til at så et lille frø af håb.

Jens Gotthelf og Signe Kærup Dahl skiftes til at recitere udvalgte passager fra Henry David Thoreaus hovedværk, mens små hylder og rum på skift kommer til syne, i en scenografi hentet i det lokale byggemarked. En ikke særlig elegant hyldest til naturen. De små stole, skyggeteatret, vandbassinet og de flotte gengivelser af træerne og skovens dyr virker derimod som om, de er lavet med den kærlighed, resten af scenen mangler.

De to medvirkende er dygtige til at holde publikums opmærksomhed, også når endnu en beskrivelse af en fugl, der flyver forbi, skal forklares i detaljer. Man kan med lethed lade sig hypnotisere væk fra byens larm og hosten godt hjulpet på vej af et glimrende understøttende lydbillede.

En rigtig mand bør bygge sit eget hus
Forestillingen Walden virker som et godt og oplagt valg her i en tid, hvor verden igen er ved at trække mørket ind over os. Der går ikke mange dage imellem, man igen møder en person, der drømmer om at give slip på det hele, flytte ud, hvor ansvar, demokratisk forpligtelse og national stolthed ikke er noget, man skal tage stilling til. Det må de andre gøre, mens jeg gemmer mig her.

Et litteraturinteresseret publikum vil uden tvivl holde meget af denne forestilling. Men for mange andre kan det ikke undgås, at man sidder tilbage med følelsen af at have oplevet en showcase til en bog, man måske burde gå hjem og læse, enten igen eller for første gang.


WALDEN – LIVET I SKOVENE spiller fra 19. oktober til 16. november 2024. Bådteatret.
Varigheden er ca. 1 time og 10 minutter. Uden pause.


Medvirkende: Jens Gotthelf, Signe Kærup Dahl. Dramatiker: Henri David Thoreau. Instruktør: Simon Boberg. Dukkemager: Dan Hurlin. Scenograf assistent: Jonathan Hjorth. Lyddesigner: Janus Jensen. Lysdesigner: Brian Njie. Teaterchef: Anny Neel. Oversættelse: Niels Brunse.

Skrevet af
Bo Dalum, far til film og tv som klipper. Romanforfatter med tendens til armsvingende udbrud af protestdigte, iført usynlig retfærdighedsuniform med dinglende sildesalat optjent på baggrund af evig undren over menneskers opførsel.
Kommentarer er lukket.