Slow West er sin helt egen, selvom det ikke er nogen enestående fortælling.
Lad mig bare med det samme slå fast, at Slow West ikke er nogen storslået film, det er heller ikke en film, der vil gå over i historien for at genopfinde den sejlivede Westerngenren, men det er en film, der fortæller sin historie på en helt anden måde end man er vant til, så man ikke kan lade være med at blive draget til skærmen på trods af de mondæne begivenheder og den simple fortælling.
Det er først og fremmest historien om kærlighed i en verden styret af tilfældigheder. Skotske Jay er taget til “det vilde vesten”, for at finde sit livs kærlighed, Rose, der er blevet forvist af uransagelige årsager. Jay er en ung og uerfaren pebersvend, der ikke har meget livserfaring. Derfor går der ikke længe inden han bliver overrumplet af en bande i USA, men han bliver i sidste øjeblik reddet af den mystiske Silas (Michael Fassbender). Herefter handler filmen om det umage par, som skal finde Rose inden den onde bande gør. Det lyder som den klassiske western, men det er det ikke.
En anderledes visuel og eftertænksom western.
Hvis vi starter med det visuelle, er det en noget uvant florissant kulisse vi befinder os i. Det er ikke bare den spanske ørken, men i højere grad et skovlandskab fuld af nåletræer og frodig natur. Landskabets skønhed afhænger dog meget af de øjne, der ser dem, og det er en af filmens bedste pointer.
For når det kommer til persontegningerne er overraskende meget usagt, dog uden karaktererne ender med at opfører sig decideret stereotyp. I de fleste tilfælde er det en svær balancegang, når man som seer selv skal færdiggøre puslespillet og danne karaktererne, men i Slow West bliver man lystigt stimuleret til at tænke selv. Dette skyldes ikke mindst den begavede brug af flashbacks til at vise karakternes manglende selvindsigt, men lige så meget skuespillet.
Fassbender er endnu en gang fænomenal.
Den unge Kodi Smit-McPhee gør det overraskende godt som den uskyldige og godtroende Jay. Man kan mærke hans godhed, der er i skarp kontrast til alle omkring ham, og ikke mindst Silas, der spilles af den altid suveræne Michael Fassbender. Silas er ikke forfærdelig meget på skærmen, men han er hele tiden i ens bevidsthed, fordi Fassbender skaber en ufortalt historie med de mindste bevægelser, der slipper ens fantasi løs, og gør en draget til hans tilstedeværelse.
Slow West er ikke nogen stor film. Man bliver ikke for alvor rørt, og historien er virkelig simpel. Hvad den derimod formår med sine sølle 84 minutter er at skabe sig helt eget univers styret af tilfældigheder, karakterer man har lyst til at følge og bygge videre på og frydefuldt godt skuespil. Og det er alligevel ikke så ringe en præstation.
- Release Date: 10/22/2015